Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

La Guyane française

La Guyane est une région et un département d'outre-mer (DOM ou DROM) français d'Amérique du Sud. Sa capitale s'appelle Cayenne.

Η Γαλλική Γουιάνα είναι περιοχή και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας. Η πρωτεύσα της ονομάζεται Καγιέν.


96 % de son territoire est couvert d'une forêt équatoriale - To 96% του εδάφους της είναι καλυμμένο με δάσος.

C'est la plus grande région de France et d'Europe. C'est en outre le plus grand territoire continental de l'UE en Amérique du Sud. Elle a pour monnaie l'euro.
Η Γαλλική Γουιάνα, ως τμήμα της Γαλλίας, είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το νόμισμα της είναι το Ευρώ.

Αξίζει να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή στα γαλλικά και στα ελληνικά αλλά και να δείτε φωτογραφίες.
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ιδιαίτερη ιστορία της Γαλλικής Γουιάνας η οποία για αρκετούς αιώνες είχε την ίδια φήμη με την... κόλαση!


Histoire de la Guyane – Ιστορία της Γουιάνας

  • To 1664 η Γουιάνα γίνεται γαλλικό έδαφος και αποικία σκλάβων. Εξάγει βαμβάκι, ζαχαροκάλαμο, καφέ, βανίλια, εξωτικό ξύλο, ...


  • Το 1685, ο Colbert, υπουργός οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΔ' (Louis XIV), οργανώνει το σύστημα της δουλείας (σκλαβιάς) με τη θέσπιση του "Code Noir" (Μαύρος Κώδικας: συλλογή κειμένων που διέπουν τη ζωή των μαύρων σκλάβων στα γαλλικά νησιά)

  • Το 1763 ο υπουργός Choiseul αποφασίζει να προχωρήσουν οι Γάλλοι αποφασιστικά τον επικοισμό της περιοχής κι έτσι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι φτάνουν στο Κουρού όπου τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί για την άφιξή τους. Περισσότεροι από 6.000 θα πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο από πυρετούς και ασθένειες.
    Οι περισσότεροι από τους επιζώντες κατέφυγαν στο "Νησί του Διαβόλου" (île du Diable) και στα γειτονικά νησιά που στη συνέχεια ονομάστηκαν Iles du Salut (Νησιά της Σωτηρίας) γιατί έχουν ήπιο κλίμα και δεν υπάρχουν κουνούπια [1] Στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν στη Μητρόπολη (Γαλλία). Η Γουιάνα απέκτησε foretέτσι τη φήμη της «Πράσινης Κόλασης».


  • Το 1794 καταργήθηκε η δουλεία μέχρι το 1802 που την επανέφερε με νόμο ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Μέρος των σκλάβων διέφυγε και εγκαταστάθηκε στο δάσος.


  • Μεταξύ 1817 και 1848 η Γουιάνα ευημερεί: ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 19.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 13.000 είναι σκλάβοι. esclaves


  • Το 1848 καταργείται η δουλεία. Αυτό έχει σαν συνέπεια την άμεση αποχώρηση των μαύρων από τις φυτείες και την κατάρρευση της οικονομίας.

    Το 1852 ο Ναπολέων Γ' (Napoléon III) αποφασίζει να απελάσει από τη Γαλλία τους κατάδικους και να τους στείλει στη Γbagnardsουιάνα για να καλύψουν τις ανάγκες σε εργατικά χέρια. Η φήμη της Γουιάνας γίνεται ακόμα χειρότερη. Το κάτεργο (le bagne) στο Saint-Laurent-du-Maroni «φιλοξένησε» σχεδόν 70.000 άνδρες και γυναίκες. Σε αυτό το κάτεργο έμεναν λίγοι, οι περισσότεροι μεταφέρονταν στα κάτεργα των νήσων Iles du Salut. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών θα πεθάνει στη Γουιάνα.


  • Το 1855 ανακαλύφθηκε ένα ορυχείο χρυσού σε ένα παραπόταμο του Approuague. Ο πυρετός του χρυσού θα τελειώσει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ 1910 και 1930 περισσότεροι από 10.000 χρυσοθήρες βρίσκονται στην περιοχή σε αναζήτηση του Ελντοράντο (Eldorado) [2] . Το εμπόριο ανθεί αλλά οι μεγάλες φυτείες πεθαίνουν.

  • Μετά από πολλές εκστρατείες ευαισθητοποίησης μεταξύ 1923 και 1938 , το κάτεργο καταργείται με νόμο το 1938. Το ίδιο συμβαίνεle bagneι και με την μεταφορά καταδίκων. Ωστόσο, το πραγματικό κλείσιμο θα γίνει μετά τον πόλεμο, το 1946 . Το 1953 επαναπατρίζονται οι τελευταίοι κατάδικοι. Με μια οικονομία σε ύφεση, με μείωση του πληθυσμού που προκλήθηκε από το κλείσιμο της φυλακής καθώς και μια άθλια υγειονομική κατάσταση, το 1946 η Γουιάνα γίνεται υπερπόντιο γαλλικό διαμέρισμα. Η γαλλική κυβέρνηση λαμβάνει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Όμως το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό και το κόστος παραγωγής υψηλό.

  • Το 1965 δημιουργείται το Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας (Centre Spatial Guyanais) στο Κουρού. Αυτή η δραστηριότητα θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της οικονομίας και γενικότερα τη ζωή της Γουιάνας.


  • Από το 1961 έως το 1999, ο πληθυσμός πέρασε από τους 33.000 κατοίκους στους 160.000 ενώ το 2006 ο πληθυσμός φτάνει τους 202.000 κατοίκους.

  • Μετάφραση αποσπασμάτων του κειμένου "La Guyane dans l'histoire. En bref..." Terresde guyane.fr
    Φωτογραφίες http://www.curiosphere.tv/, www.horizo.com/guyane/, http :// www . panoramio . com /, http://imgpe.trivago.com/
    [1] Τα κουνούπια μετέφεραν σοβαρές αρρώστιες.
    [2] Μυθική περιοχή της Νότιας Αμερικής για την οποία πίστευαν ότι ήταν πολύ πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού. Μάλιστα το 1617 ο βρετανός εξερευνητής Sir Walter Raleigh , θεωρώντας ότι το Ελντοράντο βρίσκεται στη Γουιάνα, ηγήθηκε της αποστολής εξερεύνησης της περιοχής.

  • Μπορείτε να δείτε εικόνες από το νησιά du Salut και το κάτεργο κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο: photos des lles du Salut et du bagne.

  • Ο Henri Charrière (1906-1973), ο επονομαζόμενος Papillon (Πεταλούδας), θα γίνει ο πιο διάσημος κατάδικος. Ο λόγος; Μετά από μια αποτυχήμενη απόπειρα απόδρασης μόλις 40 μέρες μετά την άφιξή του το 1931, περνάει 2 χρόνια στην απομόνωση - σε κλουβί για ζώα - και τελικά καταφέρνει να αποδράσει το 1941. Γράφει το αυτοβιογραφικό αφήγημα με τίτλο "Le Papillon" (Ο Πεταλούδας) που έγινε ταινία με τον διάσημο αμερικανό ηθοποιό Steve McQueen. Δείτε ένα απόσπασμα από την ταινία: Le Papillon. O ήρωας μετά την αποτυχημένη απόδρασή του μεταφέρεται στην απομόνωση: Réclusion

  • Δείτε επίσης την ανάρτηση: Le Centre Spatial Guyanais à Kourou - Το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου