Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Le Centre Spatial Guyanais à Kourou – Το Διαστημικό κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού


Le Centre spatial guyanais (CSG) est une base de lancement française et européenne, située près de Kourou en Guyane française qui a été mise en service en 1973. Les fusées européennes Ariane, utilisées principalement pour le lancement des satellites de télécommunications, sont tirées depuis cette base. Deux nouveaux ensembles de lancement dédiés à de nouveaux types de fusée - Vega et Soyouz - doivent être inaugurés en 2010. La base est gérée conjointement par le CNES (son propriétaire), Arianespace et l'Agence spatiale européenne.
Το Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας (CSG) είναι μια γαλλική και ευρωπαϊκή βάση εκτόξευσης πυραύλων που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουρού, στη Γαλλική Γουιάνα, και η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1973. Οι ευρωπαϊκοί πύραυλοι Ariane, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκτόξευση δορυφόρων εκτοξεύονται από αυτή τη βάση.
source / πηγή κειμένων: wilipedia Φωτογραφίες http://www.kosmonavtika.com/
·  Παρατηρήστε το χάρτη και χρησιμοποιήστε τη λειτουργία zoom out (-) για να έχετε καλύτερη αντίληψη της γεωγραφικής θέσης του Κourou.
·  Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο
·  Θα θέλατε να το επισκεφθείτε; Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια μικρή εικονική επίσκεψη του χώρου: Visite virtuelle. Πατήστε αμέσως μετά το κουμπί Début de la visite. (Χρειάζεται να έχετε ή να ενεργοποιήσετε το πρόγραμμα java)

·  Και τώρα ας μάθουμε παίζοντας πώς γίνεται η εκτόξευση ενός πυραύλου Ariane.
Κάντε κλικ στη διεύθυνση http://www.cnes-multimedia.fr/animations-jeunes/Espace_culture/MEDIATOOLS/index_DOC004_01.html. Για να βρείτε όμως τις οδηγίες χρήσης αλλά και πληροφορίες στα ελληνικά θα πρέπει να ανοίξετε σε νέο παράθυρο ή να τυπώσετε το έγγραφο : Lancement Ariane
Υπενθύμιση και λεξιλόγιο: Ο Ariane είναι πύραυλος (une fusée), για την ακρίβεια πρόκειται για εκτοξευτή (un lanceur) που βάζει σε τροχιά δορυφόρους (met en orbite des satellites)



Ariane 5 : Slow motion from Arianespace on Vimeo.
· Την νύχτα της Παρασκευής 20/5/11 με ξημερώματα Σαββάτου 21/5, μεταξύ 23:38 και 01:10 ώρα Ελλάδας, θα εκτοξευθεί ο επόμενος πύραυλος Ariane από τη βάση Kourou προκειμένου να βάλει σε τροχιά 2 δορυφόρους. Δείτε το χρονικό της προετοιμασίας στη Λέσχη Δορυφορομανών!
·  Όσοι ενδιαφέρονται να δουν σε απευθείας μετάδοση μια επόμενη εκτόξευση μέσω Ίντερνετ θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στη Γαλλική Διαστημική Εταιρεία Arianespace γράφοντας το e-mail τους (ή των γονιών τους) στο κουτάκι: Inscrivez votre e-mail ici και να πατήσουν ΟΚ. Αμέσως θα τους έρθει ένα μήνυμα που θα ζητάει να επιβεβαιώσουν την εγγραφή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο: Confirmez votre inscription. Στη συνέχεια, θα λάβουν ενημέρωση σχετικά με την πιθανή ημέρα και ώρα εκτόξευσης.

· Πληροφορίες για το πώς μετατρέπουμε την παγκόσμια ώρα (Τemps Universel ή GMT) σε ώρα Ελλάδας θα βρείτε στο άρθρο: Quelle heure est-il au paradis?

· Δείτε τώρα το βίντεο μιας προηγούμενης εκτόξευσης στο οποίο φαίνεται η σταδιακή απόσπαση των τμημάτων του πυραύλου. Η ένδειξη (Vitesse) δείχνει την ταχύτητα σε χλμ./δευτερόλεπτο και Α (Altitude) το υψόμετρο σε χλμ.


Décollage d'Ariane 5 le 22 avril by CNES 
· Αξίζει επίσης να γνωρίσετε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της Γαλλικής Γουιάνας: ανάρτηση La Guyane
· Et pour les amateurs de puzzle ...- Και για τους λάτρεις των παζλ ... Ariane à Kourou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου