Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Comment écrire en français sur un ordinateur?


1. Θέλετε ή χρειάζεται να γράψετε μεγάλα κείμενα; Γράφετε συχνά; Κάντε εγκατάσταση της γαλλικής γλώσσας πληκτρολογίου. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και προσέξτε τις ιδιαιτερότητες της διάταξης του γαλλόφωνου καναδικού πληκτρολογίου:Pour écrire en français.


2. Θέλετε ή χρειάζεται να γράφετε πού και πού μικρά κείμενα πχ. μια μικρή παράγραφο σε ένα έγγραφο Word ή ένα μικρό e-mail; Χρησιμοποιήστε:

  • είτε τα on line εικονικά πληκτρολόγια όπως το πληκτρολόγιο 1 ή το πληκτρολόγιο 2. Με αυτού του είδους τα πληκτρολόγια, γράφουμε το κείμενο μας στο ειδικό πλαίσιο και το μεταφέρουμε με Αντιγραφή (ή Ctrl + C) και στη συνέχεια Επικόλληση (ή Ctrl + V) σε έγγραφο του Word ή σε e-mail,

  • είτε την εισαγωγή συμβόλων του προγράμματος Word. Γράψτε με το αγγλικό πληκτρολόγιο το κείμενό σας στο Word. Για να βρείτε τα τονισμένα γράμματα ή τους ειδικούς χαρακτήρες της Γαλλικής που χρειάζεστε, κάντε Εισαγωγή > Σύμβολα > Βασικά ή Συμπληρωματικά Λατινικά και, στη συνέχεια, επιλέξτε με κλικ τον ειδικό χαρακτήρα που ψάχνετε. Δείτε την εμφανιση της λειτουργίας εισαγωγής συμβόλων: για Microsoft Office 2007 και για Microsoft Office 2003 & XP . Μετά μπορείτε να επικολλήσετε το κείμενό σας οπουδήποτε.


Προσοχή: μην χρησιμοποιήσετε ποτέ τους ειδικούς χαρακτήρες της γαλλικής (é, è, ê, ç, à, â, œ...) για να ονομάσετε αρχεία τη στιγμή της αποθήκευσης ή για να τα μετονομάσετε.


Εάν τα καταφέρετε, γράψτε στα σχόλια τoν παρακάτω διάλογο:
- Comment ça va, Hélène?
- Comme ci, comme ça. Je vais à l'école maintenant. Salut!
- À toute à l'heure.

Lexique

Un ordinateur= υπολογιστής ..........le clavier= το πληκτρολόγιο.........un clavier virtuel = εικονικό πληκτρολόγιο..........la souris= το ποντίκι

6 σχόλια:

  1. Comment ça va, Hélène?
    - Comme ci, comme ça. Je vais à l'école maintenant. Salut!
    - À toute à l'heure.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bravo! C'est facile, non?
    Par contre, trouver les ù (Où vas-tu? D'où viens-tu?) et les œ (cœur, sœur, vœux...) n'est pas évident. Αντίθετα το να βρει κανείς τα σύμβολα ù και œ δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστεί εισαγωγή από τα Σύμβολα (Εκτεταμένη Λατινική).
    Mes félicitations!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. INCROYABLE!!MERCI...ELEVE D'ARSAKEIO=PSICHIKO-ATHENES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tres tres tres bien!! BRAVO...ELEVE D'ARSAKEIO-PSICHIKO-ATHENES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. merci beaucoup! Maintenant nous pouvons écrire en français à l' ordinateur!!!!!!!!!!!
    ELEVE D' ARSAKEIO PSICHIKO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Félicitations. Je vois que vous avez réussi à utliser le é, le à et le ç et cela me fait grand plaisir.

    ΑπάντησηΔιαγραφή