Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Παιχνίδια: Jeu de mémoire - Suite de couleurs

Αυτή η ανάρτηση έχει θέμα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (= μνήμη που μας βοηθάει να συγκρατούμε για λίγο χρήσιμες πληροφορίες). Για να την ελέγξουμε μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι ή, αν είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ. Και στις 2 περιπτώσεις θα πρέπει να θυμόμαστε την ακολουθία των χρωμάτων που βλέπουμε. Φαίνεται απλοϊκό; μμμμμ... Για δοκιμάστε!

Για τα παιδιά του Δημοτικού: Παιχνίδι "Le défi du caméléon" (η πρόκληση του χαμαιλέοντα) της ιστοσελίδας Disney.fr
Αφού κάνετε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο, θα περιμένετε να φορτώσει το παιχνίδι. Θα αποφύγετε να ανοίξετε οτιδήποτε γράφει pub ή publicité (διαφήμιση).
Μετά...
1. Μπείτε στο παιχνίδι πατώντας Jouer
2. Παρατηρήστε τα χρώματα που αλλάζει ο χαμαιλέοντας Πασκάλ (Regarde Pascal = κοίτα τον Πασκάλ) και προσπαθήστε να θυμηθείτε τη σειρά τους. Το πράσινο χρώμα δεν μετράει.
3. Μόλις εμφανιστεί η παλέτα με τα χρώματα πατήστε τα χρωματιστά κουμπιά με τη σωστή σειρά. Τα χρώματα που μπορείτε να επιλέξετε είναι: bleu clair - jaune - rouge - bleu - rose

  • Εάν τα πατήσατε με τη σωστή σειρά θα διαβάσετε ένα ευχάριστο μήνυμα όπως: Super! Sublime! Το παιχνίδι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
  • Εάν κάνατε λάθος θα απογοητεύσετε τον χαμαιλέοντα που θα σας πει: Oups! Mauvaise couleur (=λάθος χρώμα). Τότε θα πρέπει να ξαναπαίξετε από την αρχή κάνοντας κλικ στο Rejouer.

Για μαθητές Γυμνασίου ή μεγαλύτερους: Test de mémoire
1. Κάντε κλικ στο Systèmes de mémoire, επιλέξτε Mémoire de travail και αμέσως μετά πατήστε En savoir plus στο κάτω μέρος της σελίδας. Θα ανακαλύψετε ποιο είδος μνήμης χρησιμοποιούμε για να συγκρατήσουμε προσωρινά τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να εκτελέσουμε κάποια εργασία. Πατήστε Réecouter στο κάτω μέρος της σελίδας για να ακούσετε τον ορισμό. Μπορείτε ταυτόχρονα να τον διαβάζετε.

Lexique: mémoire à court terme = βραχυπρόθεσμη μνήμη...... maintien d'information = συγκράτηση πληροφοριών ......... temporaire = προσωρινός .......... réalisation = εκτέλεση ......... être atteint = έχει προσβληθεί ....... maladie = ασθένεια.

2. Κάντε πάλι κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο. Αμέσως μετά, κάντε κλικ στο Jeux (κάτω μέρος της σελίδας) και επιλέξτε να παίξετε Le jeu des 7 couleurs. Θα δείτε μια ακολουθία χρωμάτων, θα πρέπει να τη συγκρατήσετε και να την επαναλάβετε πατώντας τα σωστά πλήκτρα. Για να ξεκινήσετε πατήστε Commencer.

Lexique: Regardez attentivement l'écran = Κοιτάξτε με προσοχή την οθόνη ........... C'est à vous = Είναι η σειρά σας ......... Répétez la suite de couleurs = Επαναλάβετε τη σειρά των χρωμάτων ......... Essayez encore = ξαναδοκιμάστε

Αν δεν τα πήγατε πολύ καλά, μην ανησυχείτε. Εγώ πάντως δεν ανησύχησα...

Δοκιμάστε, αν θέλετε, την μακροπρόθεσμη μνήμη σας ή mémoire épisodique. Είναι η μνήμη που χρησιμοποιούμε για να θυμηθούμε γεγονότα ή επεισόδια της ζωής μας. Πηγαίνετε πάλι στα παιχνίδια (Jeux) και παίξτε Le Jeu de l'espion (το παιχνίδι του κατασκόπου). Θα πρέπει να απομνημονεύσετε τα στοιχεία μιας εικόνας μέσα σε 25 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου